Consumenten gids April 2020

Een potdicht huis waar geen frisse lucht binnenkomt, is ongezond

Je huis verduurzamen. Dat klinkt als een enorme klus, maar wij helpen je op weg. Wat is er mogelijk, wat kost het en wat levert het op ?
En vooral ook : hoe financier je het.

Een "neutraal huis", "nul op de meter" en "van het gas af" : deze termen komen steeds vaker voorbij in de media en op verjaardagen. Het is soms moeilijk te bepalen wat dat voor jouw situatie betekent. Wat gaat verduurzamen je kosten en wat levert het op.
Om te beginnen : comfort, geld en milieuwinst. Een duurzaam huis is goed geïsoleerd. Daardoor is het binnen veel comfortabeler dan wanneer er warmte weglekt. Je hoeft minder te stoken en dat bespaart natuurlijk geld.
Isolatiemaatregelen leveren veel meer rendement op dan een spaarrekening. Als je ook zelf energie opwekt, scheelt dat nog meer in de portemonnee, en in Co2-uitstoot. Bovendien wordt een huis meer waard als er energiezuinige maatregelen zijn genomen. Het energielabel dat verplicht is bij de verkoop van woningen gaat er door omhoog. En dat werkt positief in de verkoopprijs. Tot slot bereid je je woning voor op een toekomst zonder aardgas. Dat hoeft niet van vandaag op morgen ; de overheid werkt hier stap voor stap naartoe. Maar het is wel verstandig om er rekening mee te houden bij verbouwingsplannen en andere maatregelen in of aan je huis.

 

Eerst isoleren, dan ventileren.

Isoleren is stap één. Het bespaart veel en andere maatregelen hebben zonder isolatie weinig zin. Vooral bij oudere huizen is isolatie nuttig. Ze zijn vaak wel (deels)  geïsoleerd maar door materialen met een hogere isolatie waarde te gebruiken is dat te verbeteren. Lees hierover in de consumenten gids van oktober 2019 en zoek op aardgas vrij. 
Daarom hoort bij een goede isolatie een goede ventilatie. 

Dat kan energiebesparend met balansventilatie. Daarbij wordt er evenveel lucht uit als in het huis geblazen. Een optie is warmteterugwinning. in de ventilatie-unit zit dan een warmtewisselaar die ervoor zorgt dat de warmte uit de afgevooerde ventilatielucht wordt gebruikt om de binnenkomende lucht te verwarmen.
Tot zover dit artikel uit de consumenten gids. April 2020.

Gecontroleerde woonruimteventilatie met decentrale ventilatiesystemen

Met de centrale ventilatiesystemen van MoveAir creëert u een doorstroming door de gehele leefruimte die aan uw wensen voldoet. Decentrale ventilatiesystemen zijn uitgerust met warmteterugwinning voor efficiënte en energiebesparende ventilatie. De warmte/koelte van de afvoerlucht uit de kamers zoals de badkamer, keuken en toilet wordt gebruikt in de tegengestelde  unit om de binnenkomende lucht te verwarmen/koelen.

 

TOP