Goed ventileren, maar hoe?

Het ventilatiesysteem met warmteterugwinning van MoveAir voorkomt tocht en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. De optimale manier van ventileren werkt door middel van zogenaamde push-pull ventilatie.

Wat is push-pull ventilatie?

Push-pull ventilatie (ook wel kruisventilatie genoemd) wordt bereikt door minimaal twee MoveAir units (altijd in een even aantal) te installeren. Dit werkt in één grote ruimte of eventueel twee ruimtes, gescheiden door een deur. Als onder de deur een minimale kier van 2 centimeter zit, werkt push-pull ook. De ventilatoren in de units draaien in tegengestelde richting. Dit wordt door de regelunit bepaald. Op deze manier blaast de ene ventilator lucht terwijl de andere ventilator lucht zuigt. Na ± 60 seconden stopt de ventilator met draaien. Vervolgens gaat de de ventilator in de andere richting draaien. Een goede plaatsing van de units is hierbij van belang.

3D WTW Airflow met Top

Hoe kan ik goed ventileren?

U kunt ventileren door ramen en / of deuren open te zetten, maar dit heeft ook nadelen. Stof, ongedierte en andere ongenode gasten zullen met deze manier van ventileren gemakkelijk naar binnen komen. Daarnaast is de mate van ventilatie afhankelijk van de verdeling van de ramen in de muren en de windrichting. Dit zorgt voor een minder optimale ventilatie. Een andere minder prettige bijkomstigheid is, dat het open laten staan van ramen en / of deuren het gebouw gevoeliger maakt voor inbraak.

Luchtverversing of minimale luchtverversing wordt bepaald door:

  • hoe vaak het ruimteluchtvolume per uur wordt uitgewisseld met buitenlucht (1 / uur);
  • het EnEV. Deze eist de garantie van een “minimale luchtverversing die nodig is voor gezondheids- en verwarmingsdoeleinden”;
  • de tegenwoordige manier van bouwen. Huizen worden volgens de BENG-normen dermate hoog geïsoleerd en luchtdicht gemaakt, zodat slechts een zeer kleine hoeveelheid lucht uitgewisseld wordt via de natuurlijke infiltratie. Vanaf 2022 is het voor nieuwbouwwoningen vereist om een minimale EPC waarde van 0.40 te behalen. De EPC-waarde wordt gemeten met een Blowerdoortest;
  • Bouwbesluit, wetenschappelijke kennis, DIN 1946-6 (is een Duitse norm) en regelgeving met betrekking tot hygiëne, gezondheid en verwarming.
Goed ventileren en waarom MoveAir decentrale WTW Warmteterugwinning

Heeft u nog meer vragen over goed ventileren? Neem dan gerust contact met ons op.