In dit artikel van de kennisbank geven wij meer informatie over het Fanger model.
Behaaglijkheid
In het menselijk lichaam bevinden zich allerhande min of meer gevoelige sensibele elementen. Op de een of andere manier worden ze beïnvloed of reageren ze op een zeer groot aantal signalen die het van de omringende buitenwereld ontvangt en die ervoor zorgen dat het contact met deze buiten wereld gerealiseerd wordt.
De van oudsher gekende contact functies van het menselijk lichaam zijn te rubriceren in wat men de 5 zintuigen noemt. Deze 5 zintuigen zijn horen, zien, ruiken, proeven en voelen.
Gevoeligheid
Het mag duidelijk zijn dat het menselijk organisme natuurlijk gevoelig is voor een groot aantal prikkels. Echter niet alle prikkels zijn direct onder één van de 5 zintuigen onder te brengen. Zo is er bijvoorbeeld de invloed van allerhande niet-voelbare stralingen. Ook het effect van reukloze elementen in ingeademde lucht is zo´n prikkel. Andere prikkels zijn allerlei reacties ten opzichte van bepaalde woon- of leefsituaties, waarin een sterke psychische component aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan hoogtevrees bij het wonen in hoge gebouwen, claustrofobische effecten in liften en andere kleine afgesloten ruimtes. Wanneer men over behaaglijkheid praat en daarbij de behaaglijkheid van een bepaalde ruimte zou willen kwantificeren, zou men eigenlijk over criteria van behaaglijkheid moeten kunnen beschikken, waarin we met al deze zeer verschillende invloeden rekening houden.
Voorlopig zal dit echter nog wel een wensdroom blijven. Wel is men momenteel zo ver dat er voor een aantal deelaspecten van deze totale behaaglijkheid een aantal of meer of minder “harde” criteria zijn te formuleren. Hierdoor kan men ook spreken van een “thermische” behaaglijkheid, een “akoestisch” comfort, “visueel” comfort, enz.
Ook zijn er criteria te formuleren ten aanzien van de kwaliteit van de lucht. Verder zijn er eisen ten aanzien van de maximale straling waaraan een mens mag worden blootgesteld. In dit hoofdstuk behandelen we voorlopig hoofdzakelijk alleen de thermische behaaglijkheid en dan nog met de beperking dat we zullen uitgaan van stationaire comfortsituaties.
Thermische behaaglijkheid
In ieder gebouw dat ontworpen is voor menselijk gebruik, is een van de hoofddoelen, een zodanig klimaat te scheppen dat ieder individu zich wat de thermische gewaarwording betreft, behaaglijk voelt.
Dit is nog niet het volledige artikel over het Fanger model.
Wilt u het gehele artikel als PDF in uw mailbox ?
