De dauwpuntgestuurde ventilatie van MoveAir biedt uitkomst
Met behulp van een dauwpunt gestuurde ventilatie voorkomt u extra vochtvervuiling van de kelderlucht. Dankzij de innovatieve sensortechnologie van de dauwpuntregeling ventileert u de kelderruimten alleen als niet-kritieke ventilatievoorwaarden zijn gewaarborgd. Door het continu meten of berekenen van de dauwpunttemperaturen van de buiten- en kelderlucht, schakelen de ventilatoren alleen in wanneer de buitenlucht een lagere dauwpunttemperatuur heeft dan de kelderlucht. Dit voorkomt niet alleen extra vochttoetreding, maar bespaart ook energie en dus geld door de kortere bedrijfstijden van het ventilatiesysteem.
Toepassingsgebieden van de dauwpuntbesturing
- In alle vocht kritische ruimtes zoals kelders
- Kunt u gebruiken met decentrale MoveAir-ventilatiesystemen zoals de MoveAir CELLAR

Waarom is kelderventilatie een probleem?
De ventilatie van kelderruimtes of ondergrondse ruimtes moeten we apart worden bekijken vanwege de temperatuuromstandigheden in deze ruimtes. Door een verkeerde kelderventilatie ontstaat er vaak een zeer hoge luchtvochtigheid in de kelder. Dit leidt tot condensatie en dus schimmelvorming op de veelal koude keldermuren. Deze schimmel en het overmatige vocht in de wand kunnen tot aanzienlijke schade aan het bouwweefsel leiden. De kosten voor het herstellen van vochtschade zijn in de meeste gevallen zeer hoog.
Achtergrond: Warme lucht slaat meer waterdeeltjes (vocht) op dan koude lucht
Het probleem bij kelderventilatie is dat warme, vochtige lucht in de zomer vaak via openstaande ramen de kelder binnen komt. Door de lagere temperaturen in de kelder, vooral op de keldermuren, koelt de lucht in deze ruimtes af. Naarmate de lucht afkoelt, neemt het waterbergend vermogen van de lucht af en slaat het overtollige vocht neer op de koudste plekken in de kelder. Dit zijn meestal keldermuren en vooral kelderhoeken. Ventilatie van kelderruimtes met warme, vochtige lucht van buiten is problematisch vanwege de temperatuurverschillen tussen kelderruimtes en buitenlucht.
De oplossing: vocht- en temperatuurgecontroleerde ventilatie van de kelderruimtes
Om extra vochtschade in de kelderruimten door het naar binnen komen van vochtige buitenlucht te voorkomen, dient u de kelderruimten afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur te ventileren. De relatieve vochtigheid en de temperatuur van zowel de buitenlucht als de kelderlucht moeten daarom continu worden gemeten. Uit beide waardeparen kan de dauwpunttemperatuur van beide luchtmassa’s worden bepaald. Het dauwpunt of de dauwpunttemperatuur beschrijft de toestand waarin waterdeeltjes uit de lucht vallen en de relatieve vochtigheid van een luchtmassa 100% bereikt. In dit geval is de wateropnamecapaciteit van de lucht uitgeput.